Psoas: spier van de ziel

Bekkenbodem: bron van vreugde en vitaliteit

Docent: Eva van der Plas
Locatie: Amsterdam

 

Wonderspieren

Deze jaartraining is een unieke kans om gedetailleerd te leren werken met je psoas- en je bekkenbodemspieren. In deze training oefenen we veel om deze spieren te leren kennen, te leren ontspannen, en een gezonde spiertonus te creëren. Maar er is meer, want de psoas en de bekkenbodem zijn echte wonderspieren. 

Thuis bij jezelf

Het interessante van de psoas en de bekkenbodem is dat deze spieren de toegang vormen tot diepere, vaak onbekende lagen in jezelf. We kunnen veel van ze leren:

  • Hoe kom ik thuis in mijn lichaam en land ik op aarde?
  • Hoe beheer ik mijn energie en bewaak ik mijn grenzen?
  • Hoe ga ik om met mijn emoties?
  • Wie ben ik écht en wat wil ik wérkelijk met mijn leven?

Verborgen dieptes

Deze jaartraining is een steeds subtielere en diepere ontdekkingstocht naar de verborgen lagen van je lichaam, je emoties en je energie. Als zeemeerminnen duiken we elk weekend een stukje dieper in onze innerlijke oceaan, en ontdekken we nieuwe aspecten van onszelf. En zoals elke zeemeermin weet: op de bodem van de oceaan liggen schatten verborgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van contact met je innerlijke wijsheid en intuïtie, en meer ontspanning, balans, energie en plezier in je leven?

Voor wie?

Deze training is geschikt voor elke vrouw die bereid is om diep in zichzelf te duiken. De training is ook geschikt voor professionals die hun eigen psoas en de bekkenbodem beter willen leren kennen om de opgedane innerlijke wijsheid te kunnen inzetten in hun eigen praktijk.

Hoe?

Yoga, chi kung, dans, ontspanning en meditatie (innerlijke alchemie) worden gecombineerd tot een krachtige en originele mix die is gebaseerd op de jarenlange persoonlijke zoektocht en ervaring van docente Eva van der Plas.  

Eerste hulp bij stress

De stress die we in ons dagelijks leven ervaren, zet zich vast in je psoas-spieren. Deze spieren liggen diep in je onderrug, je bekken en je liezen. Als ze gespannen zijn, krijgen we niet alleen lichamelijke klachten (bijvoorbeeld in je onderrug en je bekkengebied), maar raken we ook steeds verder vervreemd van onszelf, onze wensen en onze grenzen.

Contact maken met de psoas helpt je om heel diep te ontspannen, te aarden, en te voelen hoe het werkelijk met je gaat. Een ontspannen psoas helpt je ook om beter met de uitdagingen van het dagelijks leven om te gaan en dichter bij jezelf te blijven.

Draagkracht

Je bekkenbodem vormt letterlijk de dragende kracht van je lichaam. Als de spieren van de bekkenbodem te gespannen zijn, of juist verzwakt, krijgen we niet alleen fysieke klachten (bijvoorbeeld incontinentie of verzakkingen), maar ervaren we vaak ook een gebrek aan energie en draagkracht. Een goed functionerende bekkenbodem is sterk en ontspannen tegelijk, geeft ons veerkracht en energie, en helpt ons ook figuurlijk om onszelf te steunen en te dragen.

Angst en trauma

Ons lichaam heeft een heel eigen manier om met pijnlijke situaties en emoties om te gaan. Als het lichaam bepaalde gebeurtenissen liever niet wil voelen, creëert het spanning op de plek waar de emotionele pijn wordt gevoeld. Zo wordt de pijn als het ware ingekapseld.

De psoas en de bekkenbodem zijn plekken waar vooral angst en trauma liggen opgeslagen. Een diepe ontspanning van de onderrug en het bekken helpen ons om deze en andere emoties te voelen, te aarden, en los te laten.  

Kennismaken?

Als je eerst eens kennis wilt maken met de docente en de methode, ben je van harte welkom bij de dag-workshop: TAO voor vrouwen: van stress naar levenskracht. 

 
Data Jaarcursus 2017-2018

> Weekend 1: 7-8 oktober 2017
> Weekend 2: 3-4 februari 2018
> Weekend 3: 2-3 juni 2018

Tijd & plaatsnaar zee2

za & zo 10.00 -17.00 uur
Naar Zee Yoga
Bert Haanstrakade 102, 1087 DN Amsterdam 

Kosten & betaling

> €475.- (Cursusprijs voor 3 weekends)
> Vroegboekkorting: €450,-  (tot 10 september 2017)

> Herhalerskorting: €420,- (vroegboek) / €450,- 

> Los weekend: €170,- (alleen in overleg)

> Je plek is gereserveerd zodra dit bedrag is overgemaakt op rekening:
NL 55 TRIO 0784 8290 55
tnv Eva van der Plas, Monnickendam
Informeer van tevoren of er nog plek is!

Info en opgave:

> 06-24987544 (Eva) / info@taolessen.nl

> Voor de start van deze jaartraining is er een introductieworkshop in Amsterdam.

Inhoud van de weekends:

De weekends vormen één geheel. 

Weekend 1: Thuiskomen in je buik en bekken 

Pfffff…. Heb jij het ook zo druk? Lukt het je om bij alle drukte ontspannen te blijven? Hoeveel energie heb je voor de dingen die je doet? Lukt het je om op tijd je grenzen aan te geven? Ben je eigenlijk nog blij?

In dit weekend onderzoeken we hoe je psoas en je bekkenbodem je kunnen helpen om diep te ontspannen én op te laden. En om thuis te komen bij jezelf. Hè hè…!

 Weekend 2: De hart-connectie – over het aarden van je emoties

Emoties hebben hun zetel in het hart, zo leert ons de oude Chinese filosofie. Door ons hart te verbinden met onze psoas-spieren en onze bekkenbodem, kunnen we onze emoties een stevige basis geven. Je kunt dan wérkelijk gaan voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. 

Door je emoties een veilig ‘thuis’ te geven in je eigen centrum hoef je ze niet meer te onderdrukken en gaan ze toch niet met je op de loop. Je kunt op moeilijke momenten dichter bij jezelf blijven.

Weekend 3: Een thuis voor de ziel 

De psoas wordt ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. Dit komt omdat hij je helpt om in je centrum, je kern aanwezig te zijn en daar te voelen wat je nodig hebt.

Diep in je bekken liggen – als geheime schatten – je vrouwelijke seksuele organen verborgen. Zij helpen je om contact te maken met je aangeboren vrouwelijke wijsheid en intuïtie.

Een ontspannen psoas en een levendig bekken helpen je om tot je kern te komen. Wie ben je werkelijk? Wat wil je écht? Waar liggen je verlangens en doelen in dit leven?

Docent & methode

eva-yin-tao-4Ik ben Eva van der Plas. Ik verdiep en specialiseer me al jaren in de wonderlijke dieptes van de psoas-spier en de kracht en wijsheid van het vrouwelijk bekkengebied. Ik ben opgeleid als docent Healing Tao, Tao Yin, Le Tao de la Femme Lune®, en kringspieryoga. Ook ben ik leerling van psoas-expert Liz Koch.

In 2013 ontwierp ik, samen met mijn collega en vriendin Paula Marissink, het concept voor de ‘psoas- en bekkenbodemtraining voor vrouwen‘. Ruimte creëren voor vrouwen om te aarden, te ontspannen en te genieten stond voor ons centraal. Deze training was vanaf het begin een groot succes. 

Intussen is deze weekend-training uitgegroeid tot een jaartraining. Nog steeds speciaal voor vrouwen, en nog steeds in de eerste plaats gericht op aarden, ontspannen, genieten en thuiskomen bij jezelf. 

In deze training worden yoga, chi kung, dans, ontspanning en taoïstische meditatie (innerlijke alchemie) gecombineerd tot een krachtige en originele mix. Deze is gebaseerd op  mijn eigen jarenlange zoektocht en ervaring, en op de bijzonder inspirerende samenwerking met Paula Marissink.

Regels voor inschrijven en annuleren

De inschrijving gaat op volgorde van betaling. Nadat het cursusbedrag is betaald, is het niet meer mogelijk je inschrijving te annuleren. Alleen als er iemand van de (eventuele) wachtlijst je plek in wil nemen, of als je zelf een plaatsvervanger hebt, kan ik het betaalde bedrag terugstorten. Als ik zelf de training moet annuleren, worden alle reeds betaalde cursusbedragen uiteraard teruggestort.