Eva van der Plas  (1973)

 

Tijdens mijn studie filosofie hield ik mij  al intensief bezig met de vraag wat het betekent om mens te zijn en verdiepte ik mij onder andere in de filosofie van de psychoanalyse. Later werd ik gegrepen door diverse vormen van yoga en meditatie en methoden voor persoonlijke en spirituele groei.

Afdalen in het lichaam

Omdat ik werkte als journalist en redacteur en gewend was veel in mijn hoofd te zitten, vond (en vind) ik het een geweldige ontdekkingstocht om via yoga, meditatie en lichaamswerk af te dalen in het lichaam.

Hoe het kwam

In september 2004 bezocht ik mijn eerste cursus Healing Tao in Amsterdam. Terugkijkend had ik eigenlijk geen idee waaraan ik begon, maar al doende raakte ik gegrepen door de training en vooral door de effecten ervan. Niet alleen voelde ik me na elke les diep ontspannen, ook merkte ik plotseling dat ik zingend door het huis liep – iets wat ik lang niet meer had gedaan.

Stevig én luchtig

Ik merkte dat ik steviger en tegelijkertijd luchtiger in het leven kwam te staan, en daarvan wilde ik wel meer. Dus bleef ik trainen. Eerst bij docente Ka Wah Choy, en later ook bij andere docenten in Nederland en daarbuiten. En bijna ongemerkt veranderde de Tao van een hobby in een manier van leven. (Het verging mij daarbij zo’n beetje als in de taoïstische parabel van Osho die je elders op mijn website kunt lezen.)

Glimlach

eva-yin-tao-4Inmiddels ervaar ik de Taoïstische training als een weg die leidt naar een oneindige bron van levenswijsheid. Deze wijsheid is niet uit boeken te leren. De toegangspoort vind je diep in jezelf. De sleutel? Je innerlijke glimlach.

Lesgeven

Healing Tao, Le Tao de la Femme Lune® en Tao Yin (Chinese yoga) hebben mij persoonlijk zo veel gebracht, dat ik het tot mijn missie heb gemaakt om deze oeroude taoïstische levenskunst weer door te geven aan anderen.

Sinds 2009 geef ik fulltime Healing Tao les, en gaandeweg heb ik mij gespecialiseerd in Tao Yin en in Tao voor vrouwen.

In 2012 werd ik door Fabienne Flamand gecertificeerd in de speciale vrouwen-tao-methode Le Tao de la Femme Lune®. Sindsdien ontwikkelde ik samen met Paula Marissink de Psoas- en Bekkenbodem Training, en de jaartraining: TAO voor maanvrouwen.

In 2018 werd ik Le Tao de la Femme Lune® senior-teacher.

Leraren

In de Taoïstische traditie vinden we het belangrijk om aan te geven hoe onze ‘lineage’ loopt. De grondlegger van het Healing Tao systeem is Master Mantak Chia. Bij hem, in Thailand, behaalde ik mijn certificering voor Universal Healing Tao docent. Mijn belangrijkste leraren zijn Ka Wah Choy, Inge Maassen, Birgit Haberkamp, Fabienne Flamand (FR), Michael Winn (VS), Masahiro Ouchi (JPN) en Renu Li (DSL). Van al deze fantastische leraren heb ik veel geleerd, en zij vormen een blijvende bron van inspiratie. Ik voel jegens elk van hen een diep respect en grote dankbaarheid.

evaOpleiding

2018: Certificering Le Tao de la Femme Lune® senior-teacher door Fabienne Flamand (Frankrijk)

2014: Psoas-professional applicatie-training door Liz Koch, Core Awareness (IJsland)

2013: certificering docent Tai Chi Chi Kung 1 door Masahiro Ouchi (Amersfoort)

2012-2013: certificering docent ‘Yoga voor de bekkenbodem, spierketens, diafragma’s en kringspieren’ door Rita Beintema & Iekelien Buurman (Deventer)

2011-2012: certificering docent Le Tao de la Femme Lune® door Fabienne Flamand (Frankrijk).

2010: certificering tot Universal Healing Tao Instructor (Basis, IJH1, HL, TY) door Master Mantak Chia (Thailand).

2009: certificering associate-instructor Universal Healing Tao bij Fabienne Flamand (Frankrijk).

2008-2009: opleiding tot biografisch coach bij Ab Straatman van de School van het Leven (Den Haag).

2008-2009: opleiding tot Tao Yin-docent bij Inge Maassen (Den Haag).

2007-2008: applicatie-cursus innerlijke glimlach en zes helende klanken (Healing Tao) bij Inge Maassen (Den Haag)

2006: cursus basistechnieken voetreflexzonemassage bij Nickey van den Berg (Amsterdam). De fijne kneepjes van het vak mocht ik vervolgens leren van Ciska Steenvoorden (Amsterdam).

2004 – nu: mijn eigen taoïstische training ontving ik van 2004 tot 2014 van Ka Wah Choy in Amsterdam. Ook train ik regelmatig met veel plezier bij Birgit Haberkamp in Utrecht/Rotterdam, Michael Winn uit de VS, en diverse andere tao-teachers.

2002-2008: hatha yoga lessen & opleiding bij Viviënne Deddes (Amsterdam).

2007: Master Italiaanse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

1998: Drs. Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

hemmeland