In memoriam Paula Marissink

By 19/07/2017Nieuws

Paula Marissink      * 19-5-1964      † 28-6-2017

Ik ben heel verdrietig om het overlijden van mijn beste vriendin, maanzuster en collega Paula Marissink.   

danseres5In haar jongere jaren was Paula één van de beste buikdanseressen van Nederland. Zij had haar eigen school, gaf een buikdans-blad uit, en organiseerde regelmatig workshops met buitenlandse grootheden van de oriëntaalse dans. Toen zij moest stoppen met dansen vanwege een aangeboren heup-aandoening, werd zij shiatsu therapeute en toegewijd Healing Tao docente.

In 2009 volgden wij samen onze opleiding tot associate Healing Tao teacher bij Fabienne Flamand in het Franse Arcachon. Daar begon onze samenwerking en onze vriendschap. Een paar jaar later werden wij gecertificeerd in Fabienne’s Le Tao de la Femme Lune®  , een Healing Tao methode speciaal voor vrouwen.

Voor ons beiden vielen met deze Femme Lune-methode alle puzzelstukjes in elkaar: dit was waarnaar we zochten! Paula was met de combinatie van Tao en dans terug bij haar roots. Zij kon in de Femme Lune training het beste van zichzelf geven. Ze wist als geen ander dat kleine, subtiele bewegingen een groots effect kunnen hebben, óók in je eigen lichaam, emoties en energie.

IMG_2940Met onze vriendinnen en collega Femme Lune docentes Annemarie Pruijt en Eva Leens, vormden wij een intervisie-groep waarmee we een paar keer per jaar een heel weekend bij elkaar kwamen om samen te trainen. We logeerden bij één van ons thuis, waarbij de mannen resoluut de deur uit werden gestuurd. In dit ‘paradijs van yin’ verkenden wij onze innerlijke dieptes. We ontdekten al snel dat via het afdalen in de diepte en de rust van de vrouwelijke essentie, ook een bron van wijsheid, kracht en vitaliteit werd aangeboord. 

Tijdens een van onze gezamenlijke fietstochten in de Eifel besloten Paula en ik dat we deze training voor zo veel mogelijk vrouwen toegankelijk wilden maken. We ontwierpen een laagdrempelige workshop om vrouwen terug te brengen naar hun innerlijke rust, wijsheid en kracht. Dit werd het ‘Psoas- en bekkenbodem weekend’, met als ondertitel: ‘aarden, ontspannen en genieten’.

kerst2016Wat hebben we verschrikkelijk genoten van onze gezamenlijke workshops! En wat hadden we met elkaar nog graag veel mooie trainingen willen maken en aanbieden!  Dikke tranen hebben we samen gehuild toen we afgelopen voorjaar het laatste Psoas- en bekkenbodemweekend niet meer met z’n tweeën konden geven. Maar we moesten ons neerleggen bij het onvermijdelijke. 

Ik zal Paula vreselijk missen. Haar moeder-aarde energie, haar dansende godinnen-lichaam, haar kordate en tegelijk fijngevoelige manier van lesgeven, haar vriendelijkheid, haar wijsheid en haar gulle collegialiteit en vriendschap. In de loop der jaren is ze een belangrijk stuk van mijn Femme Lune trainingen geworden, en zo zal ze altijd bij me blijven.   

 

Eva van der Plas

About Eva van der Plas

18 Comments

 • Erik schreef:

  Eva,
  Ben bij toeval het bericht van het overlijden van Paula tegengekomen. Heb van haar tot 2005 fijne Shiatsu behandelingen gekregen via mijn werkgever in Alphen ad Rijn. Herinner mij haar als een warme en betrokken vrouw. Omdat ik zelf heupproblemen heb deelde ze mij haar ervaring over waar behandeling het best mogelijk was. Verdrietig om te lezen dat ze niet meer onder ons is.
  Erik🦋

 • Corrie (buikdanseres Mounira) schreef:

  Dag Eva,
  Toen ik las over haar overlijden en haar begrafenis was ik in shock en eigenlijk nog steeds. Dit heeft me diep aangegrepen. Ik had al jaren geen contact meer met Paula, maar in de jaren 90 volgde ik wekelijks lessen in Utrecht bij haar, zowel in de klas als privé. Ik was altijd zeer onder de indruk van haar manier van lesgeven, haar optredens en haar persoonlijkheid. Ik ervaar haar overlijden als een groot gemis en wens jou en haar naaste familie veel sterkte met dit grote verlies.
  Liefs, Corrie.

  • Eva van der Plas schreef:

   Beste Corrie, wat bijzonder dat Paula na al die jaren nog steeds zo dicht bij je was. Dank je voor je mooie woorden, en ook voor jou veel sterkte. Eva

 • Selma schreef:

  Lieve Eva, wat heb je jullie verbondenheid, liefde en de inspiratie die jullie vonden bij elkaar mooi omschreven. Ik vind het verlies van je dierbare vriendin intens verdrietig voor je. Ik heb het bijzonder gevonden dat je ons een beetje meenam in jullie proces van afscheid nemen en ik heb veel waardering voor hoe jullie hier samen mee om zijn gegaan. Sterkte lieve Eva.

  Liefs,
  Selma

 • Manja Verhorst-Van Leeuwen schreef:

  Lieve Eva,

  Ik ben een beetje laat met mijn reactie op deze site, waar wil je laten weten dat ik vind dat je een heel mooi In Memoriam hebt geschreven.
  Het verwerken van een verlies kost tijd. Het is ook nog zo kort na het overlijden van je moeder. Dat maakt het extra zwaar.
  Ik hoop dat wij als yoga leerlingen je kunnen sturen door veel lieve glimlachen naar je te sturen tijdens de komende lessen.
  Liefs,
  Manja

 • Annet Koenders schreef:

  Dag Eva,
  Wat een schok en wat een mooi in memoriam. Ben van beiden stil.
  Liefs,
  Annet

 • ireen waars schreef:

  Lieve Eva,

  Heel veel sterkte. Ik ken Paula nog als mijn buikdanslerares in Utrecht totdat ze vanwege haar heupklachten moest stoppen met lesgeven. Een gemis. Haar naam zag ik staan bij jou op de website en ik had me verheugd haar misschien wel weer te gaan ontmoeten of in ieder geval weer van haar te gaan horen. Met liefde kijk ik terug naar Paula. Ze was een bijzondere vrouw.

  • Eva van der Plas schreef:

   Beste Ireen, wat was dat leuk geweest, als je Paula nog bij ons psoas- en bekkenbodemweekend had kunnen ontmoeten… Dat had zij vast ook heel erg leuk gevonden! Dank je voor je lieve berichtje en tot in september!

 • Mieke van hal schreef:

  Lieve Eva, wat mooi dat je zoveel liefde voor elkaar kunt voelen. Ik wens je veel sterkte bij het loslaten.
  Lieve groet, Mieke van Hal

 • Anitha Meijer schreef:

  Lieve Eva, dat is schrikken, zo jong en zo toegewijd. Heel veel sterkte gewenst. Ik gebruik nog steeds de oefeningen, die jullie gaven tijdens het HL weekend. In liefde denk ik aan jullie beiden.
  Liefs Anitha

 • Diane schreef:

  Lieve Eva,
  Gecondoleerd met het verlies van je lieve vriendin.
  Met schok lees ik je bericht, wat intens verdrietig om zo vroeg afscheid te moeten nemen.
  Wat heb je een mooi stuk geschreven voor/over haar, met liefde gemaakt ♡.
  Sterkte Xx????

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.