Tai Chi – Chi Kung

Meditatie in beweging

 

In China zie je in parken en op pleinen overal groepen mensen die samen een langzame dans uitvoeren. Alle bewegingen rustig, sierlijk en (bijna) tegelijkertijd. Dit is Tai Chi.

Wat is Tai Chi?

Een tai chi-‘vorm’ is een serie bewegingen, die samen één geheel vormen. In de geschiedenis van China zijn ontelbare scholen ontstaan, elke school heeft zijn eigen vorm. Sinds 2013 ben ik door senior Healing Tao instructeur Masahiro Ouchi (Japan / VS) gecertificeerd om les te geven in de korte Tai Chi-vorm die in de Healing Tao-school wordt onderwezen en die ‘Tai Chi – Chi Kung’ heet.

Tai Chi  &  Chi Kung

Mantak Chia, de oprichter van het Healing Tao-systeem, heeft deze vorm ‘Tai Chi – Chi Kung’  genoemd, omdat we tai chi en chi kung combineren. Terwijl we met de rustige, verstilde bewegings-serie ons lichaam en onze geest tot rust brengen, oefenen we tegelijkertijd onze aarding en onze structuur, en maken we contact met de natuurkrachten om ons heen.

Meditatie in beweging

Het is heerlijk om buiten tai chi te beoefenen. We zijn in direct contact met de aarde, de lucht, de wolken, de bomen en de planten, de wind en de zon (en soms de regen)… Daardoor komen we helemaal in het hier en nu. Niet voor niets noemen we tai chi ook wel ‘meditatie in beweging’._MG_2993

 Innerlijke Feng Shui

Omdat deze vorm ronddraait, en we dezelfde bewegingen in alle windrichtingen maken, noemt Masahiro Ouchi deze vorm ook wel ‘innerlijke feng shui’. We voeren eigenlijk een dans uit met de windrichtingen. In China zijn er overigens geen 4 windrichtingen, maar 5. De vijfde richting is het midden. Bij Tai Chi – Chi Kung stroomt de energie van de 4 richtingen naar het midden – en het midden ben je zelf. ouchi-masahiro250px