Tao Yin

Chinese Yoga

 

Tao Yin is een zachte vorm van yoga, afkomstig uit het oude China. De voornamelijk zittende en liggende oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren en vormen samen een uitgekiend systeem dat het lichaam op belangrijke plekken ontspant en op andere plekken juist kracht opbouwt.

Lichaam en geestPsoas oefening

In onze Westerse wereld wordt een groot appèl gedaan op onze rationele vermogens. We treden de hektiek van alledag daarom vaak vanuit het hoofd tegemoet, en vergeten soms zelfs dat we ook nog een lichaam hebben. Maar ons lichaam laat zich niet zo gemakkelijk uitvlakken.

Stress

Door dagelijkse stress en moeilijke of pijnlijke ervaringen, raakt het lichaam verkrampt. Kramp betekent dat het lichaam niet meer soepel kan bewegen en dat de energie niet goed kan stromen.  De schouders zijn een ‘favoriete’ plek om spanning vast te zetten, maar ook het middenrif, de onderrug, het bekkengebied en de buik.

Bewustzijn

‘Chi flows where the mind goes’, zo luidt een taoïstische wijsheid. Daarom doen we de oefeningen van Tao Yin met zo veel mogelijk bewustzijn. We creëren steeds meer ruimte in het lichaam, zodat de energie beter kan stromen, en gezonde energie geleidelijk aan de plaats kan innemen van spanning en kramp.

Wonderspieren

De illiopsoas ligt diep in onze onderrug verborgen en wordt in oude taoìstische teksten ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd. Een gezonde doorbloeding en ‘tonus’ in deze spieren werkt door in onze lichaamshouding, onze onderrug, ons bekkengebied, onze aarding, onze energiehuishouding… eigenlijk in de gezondheid van ons hele lichaam.

Meer info over het lesrooster vind je hier.

Tao Yin is goed voor:

  • diepe ontspanning na elke les
  • een groter lichaamsbewustzijn
  • een betere aarding
  • het loslaten van spanningsplekken in het lichaam
  • houdingcorrectie
  • het herstellen van de spierkracht in de bekkenbodem en de kringspierketens in het lichaam
  • ontspanning en bewustzijn in de illiopsoas-spieren
  • herstel van (onder-)rugklachten

Meer info over het lesrooster vind je hier.

Meer!

De psoas en bekkenbodemtraining heeft een eigen website: psoasbekkenbodem.training.

Hier vind je veel meer info over waarom de psoas en de bekkenbodem zo bijzonder zijn!

Ook vind je info over de verdiepende jaartraining, Neem maar eens een kijkje op:

psoas & bekkenbodem