Over de TAO

 

De Tao komt uit China

Het taoïsme heeft haar wortels in de sjamanistische traditie van China, duizenden jaren voor Christus. In de loop der eeuwen heeft zich hieruit een even divers als rijk cultuurgoed ontwikkeld, dat zich eigenlijk over alle gebieden van het dagelijks leven uitstrekt. Van traditionele geneeskunde tot religie, van architectuur tot krijgskunst, van meditatie tot alchemie. En ook al heeft de Culturele Revolutie veel van de oude taoïstische kennis en tradities uitgewist, het leven in China is nog steeds doordrenkt van de Tao.

Dagelijks leven

In elk Chinees park staan ’s morgens groepen mensen die tai chi beoefenen, de ziekenhuizen hebben een afdeling Westerse-, en een afdeling Chinese geneeskunde – op de laatste plek wordt met kruiden, acupunctuur en chi kung gewerkt. Voordat grote bedrijven een kantoorpand bouwen, laten ze zich adviseren door een feng shui deskundige, zodat de energiestromen in en om het gebouw gunstig zijn… de voorbeelden zijn ontelbaar.

In harmonie met het universum

‘Leven in harmonie met de wereld om je heen’, dat zou je een gemene deler van alle taoïstische scholen en stromingen kunnen noemen. Om gezond te zijn en te blijven, om een meester in de krijgskunsten te zijn, of een volleerd vakman, om gelukkig te zijn… voor dit alles hoef je eigenlijk maar één centrale regel na te leven: breng je lichaam en je leven in harmonie met het grotere energieveld waarvan je deel uitmaakt. Met de natuur, en met het leven dat zich om je heen – én door je heen – voltrekt.

Helder, sterk en gezond

Hoezeer je als levend wezen op deze planeet ook mee-vibreert met het grotere krachtenveld, je blijft ook een individu, een wezen met vrije wil. Daarom besteden we in de tao ook veel aandacht aan het voeden en versterken van ons lichaam. De eerste fase van de Healing Tao training bestaat uit twee elementen:

  1. Grote schoonmaak: zo veel mogelijk blokkades in het lichaam en de emoties uit de weg ruimen, zodat er ruimte komt om het leven door je heen te laten stromen.
  2. Het fysieke en energetische lichaam sterk en gezond maken, met een warm en aanwezig centrum. Je kunt de voedende energie uit het universum nu heel bewust ontvangen zonder jezelf te verliezen, en energieën die je liever wat verder van je houdt, bewust ‘buiten de deur’ houden.

Go with the flow

Hoe beter je de kunst verstaat om contact te maken met de krachten in het grotere veld, en jezelf ermee te voeden, hoe minder je je hoeft te verzetten tegen wat er in je leven en om je heen gebeurt. Je gaat je steeds meer realiseren dat alles  één is. Nu is het de kust om zo behendig mogelijk mee te  bewegen met de stroom van het leven. Een beetje als een surfer die balancerend op zijn plank de juiste golf en stroming kiest.

wijze tao

Meer lezen?


Over de innerlijke alchemie

Het doel van alle taoïstische kunsten is gezond, lang en gelukkig te leven – in harmonie met de wereld om je heen… lees meer

Over de Healing Tao basistraining

De innerlijke glimlach wordt wel het begin en het einde van alle taoïstische training genoemd… lees meer

Over Master Mantak Chia

Mantak Chia (1944) werd geboren in Thailand als zoon van Chinese ouders. Al op zesjarige leeftijd werd hij door Boeddhistische monniken ingewijd in de kunst van het ‘zitten en stil zijn’… lees meer

Tao joepie