Welkom op de site van Studio Luce Tao Lessen. Heb je lessen of een workshop gevolgd en is het je goed bevallen? Misschien wil je hier (hélemaal onderaan de pagina) een berichtje achterlaten om anderen weer enthousiast te maken.

Alvast bedankt!

Eva van der Plas

Eva van der Plas

About Eva van der Plas

76 Comments

 • Merel schreef:

  lieve Eva, alweer een heerlijke lessenreeks bij je mogen volgen, tao yin. Zo fijn om steeds meer in mijn bekken te mogen zakken, mijn systeem rustiger en steeds meer geaard te voelen. Dankbaar voor deze wijsheid en dankbaar voor jouw manier van lesgeven. Tot na de zomer!

 • Simone schreef:

  Lieve Eva, ik heb genoten van de psoas en bekkenbodem yogalessen. Dankjewel. Ik vond het heel verrassend hoe ik via zo’n afstandelijk medium als Zoom toch helemaal het gevoel had dat we met een groep samen waren. Alles liep soepeltjes en fijn en ik had helemaal niet het idee dat ik alleen maar naar een scherm lag te kijken.
  Ik ben een beginner en vond het daarom ook een leuke ontdekking dat we ook alle andere organen bij die psoas en bekkenbodem betrokken. Vooral de oefeningen met betrekking tot het hart doen me nog steeds goed.
  Want dat is dan de derde leuke ontdekking, dat ik merk hoe de oefeningen ook doorwerken in mijn dagelijks leven. Hoe ik kan masseren met een stromend bekken, hoe het me helpt om me op te stellen tegen soms lastige mensen en, helemaal mooi, hoe ik mij zo vaak mogelijk kan voeden met het licht van de ondergaande zon.
  Heel veel plezier met je spannende zomerretraites en tot de volgende keer!

 • Phuong schreef:

  Het was heerlijk om de driedaagse intensive over de psoas en het jaden ei bij Eva te volgen! Ik vond het bijzonder om te ervaren hoe de oefeningen hielpen om je lichaamsbewustzijn te versterken op opnieuw weer te ervaren hoe wijs het lijf is.

 • Nicky schreef:

  Hallo Eva,

  Vanochtend je webinar nogmaals gevolgd. Ik vind het zo bijzonder hoe diep ontspanning kan voelen. En ook navoelen gedurende de dag. Dank voor het delen van je kennis. Ik ga dit webinar nog een paar keer volgen want ik merk dat de eerste en tweede keer andere ervaringen blootleggen.
  Glimlach, Nicky
  (deelneemster workshop ‘Psoas: spier van de ziel’)

 • Eva van der Plas schreef:

  Van een deelneemster aan de DIVE! retraite:

  “De retraite Dive met Eva was voor mij een hele bijzondere ervaring. Deze had alle ingrediënten in zich voor een geslaagde week: diepgang, mooie oefeningen, dans, een wandeling door het Limburgse heuvellandschap, een lach en een traan.

  Ik kende Eva al van de jaartraining over de psoas en de bekkenbodem. Dus ik wist hoe diepgaand de oefeningen zijn. De eerste dagen van de retraite waren voor mij best zwaar. We maakten spanningen los in het lichaam, kickten af van de koffie en doken echt in ons eigen zielenleven.

  Bij mij kwam er veel los. Verdriet dat gevoeld wilde worden, pijn waar ik gewoonlijk liever voor wegloop. Ik moest er wel een keer in duiken en doorheen gaan. Onder begeleiding van Eva – samen met Zilla en Marieke – ging dat heel goed. Zij waren zo liefdevol en wisten precies wat ik nodig had. Ook het overheerlijke, gezonde eten van Mieke hielp. Dat was echt een troost op moeilijke momenten.

  Na tweeënhalve dag loslaten en ontgiften, kon ik mezelf weer opbouwen. Het jade-ei was voor mij een openbaring. Hoewel ik er in eerste instantie weerstand tegen had, heeft het mij heel veel gebracht. Samen met de mooie meditaties leerde het mij hoe ik de moeder voor mezelf kan zijn. Hoe ik mijn eigen leegte kan vullen.

  Verder vond ik de locatie heel mooi en was het heerlijk om een eigen kamer te hebben. Ik ging met een hele positieve energie weer terug naar huis. P.W.”

 • Eva van der Plas schreef:

  Evelien (retraite RELAX!):

  “Hallo Eva,
  Ik wil je nog bedanken voor de bijzondere ervaring van het relax retreat. Ondanks mijn weerstand is het resultaat uniek en hopelijk blijvend. Ik heb nu het gevoel dat ik als een diva rond beweeg, moeiteloos en trots”

 • Eva van der Plas schreef:

  Marieke vertelt:

  De zomer-retraite Shine was echt een cadeau! Woorden die in mij opkomen: loslaten, ruimte, lichtheid, stromen naar een diepe levens-/oerkracht.

  Na een intense emotionele periode kon ik tijdens deze week echt tot mezelf komen en re-connecten tot in de diepte van mijn lichaam en ruimte en zachtheid in mijn hart brengen.

  Eva creëert een veilige bedding (omgeving) zodat je echt ruimte kunt geven aan wat er zich op dat moment aandient of waar je behoefte aan hebt. Met name het uitgebreid werken aan het aarden en fysieke werk (chi kung) geeft het innerlijke werk en meditaties de juiste bedding om echt diep te kunnen èn durven duiken en daar te kunnen helen, transformeren en tot helder inzicht te komen.

  Eva heeft veel kennis en begeleid prachtig. Dit geeft ruimte voor innerlijk werk maar ook zeker de combinatie met dans en muziek geeft veel vrolijkheid en lichtheid in een fijne groepsenergie.

 • Eva van der Plas schreef:

  Petra (retraite SHINE):
  “Ik ga met een dubbel gevoel naar de retraite toe.
  Ik kom niet uit de Healing Tao, maar uit de Kasjmiryoga.
  Alles is vreemd en ik weet niet wat ik kan verwachten.
  De sfeer die ik aantref is open, verwelkomend en positief.
  Ik voel me thuis, geaccepteerd en gesteund.
  Eva is fantastisch in het inspreken van de meditaties.
  Moeiteloos ervaar ik, de meest bijzondere ongewone, maar diepgaande ervaringen.
  Eva en haar assistenten ,inclusief de kokkinnen, zijn ontroerend zorgzaam, in het faciliteren van verschillende behoeften.
  Iedereen wordt volkomen geaccepteerd.
  Die acceptatie gaat wat mij betreft zo intens diep, dat een belangrijk jeugdtrauma vanzelf is getransformeerd.
  Ik ben reuze dankbaar voor deze ervaring.
  Dit is wat liefde, acceptatie, en bovenal deskundige leiding binnen een vrouwengemeenschap kunnen doen.
  Dank jullie wel.
  Petra”

 • Linda schreef:

  Superkundig, hartverwarmend en voorbij angsten en onzekerheden … zo geeft Eva les. De SHINE-retraite was voor mij een diepgaande ontdekking van de wijsheid van mijn lichaam. De oefeningen werken snel en indringend, en ook zacht en omhelzend. Ik heb een paar fantastische dagen gehad, genoten van heerlijk eten en ontzettend lieve mensen. Bovenal fijn om even te kunnen leunen op de wijsheid en stuwende kracht van Eva. Ik hoop gauw weer aan te kunnen sluiten bij de wekelijkse Moonsister lessen die ik al een tijdje volg. Ook een absolute aanrader waar je – naast wat gezonde weerstand – iedere week weer ongelooflijk van opknapt. Hartelijke groet, Linda

 • Ingrid schreef:

  Dankjewel Eva voor jouw zorgvuldige en deskundige begeleiding tijdens de Psoas en bekkenbodem retraite in Wijlre. Ik heb genoten en ik voelde me na afloop zacht, open en super geaard! Het was ook heel inspirerend voor mijn eigen Qi Gong lessen.

 • Eva van der Plas schreef:

  Arianne (retraite RELAX!) schreef:
  Het taohealingweekend door Eva is echt een van de meest indrukwekkende en helpende ervaringen geweest in mijn leven. Ze kan goed uitleggen, is een echte docent, en gaf tastbare oefeningen die ik nu nog steeds elke ochtend doe om te aarden en contact te maken met mijn lijf en mijn intuïtie. Het weekend was niet zweverig maar juist heel aards, en Eva een heel fijne, kundige begeleider met hart voor zowel de groep als voor individuele aandachtspunten. Een aanrader!

 • Mirjam schreef:

  Met heel veel plezier heb ik dit voorjaar een reeks van 3 workshops online bij Eva gevolgd over de psoas en thuiskomen in je bekken. De workshops zijn diepgaand en Eva heeft een schat aan ervaring die ze je aanreikt. Met achtergrondinformatie die je toegestuurd krijgt en veel fijne oefeningen tijdens de workshop kan je je zelf ook thuis nog verder om dieper thuis te komen in je eigen centrum. Eva is kundig en reikt dat met een lichte energie aan.

 • Annelies schreef:

  Eva heeft een wereld voor me geopend. Afdalen in mijn bekken, diep contact maken met mezelf en mijn stille weten, angst die plaats ruimt voor vertrouwen… Een mooier geschenk kan ik me niet inbeelden. Na lang zoeken, voelt dit als een juist pad. Bedankt Eva voor de super professionele, authentieke en zorgzame begeleiding. En voor je lichtheid en speelsheid… 😉

 • Winifred schreef:

  Elke week geniet ik enorm vd mooie “moonsisters online” lessen en kijk er ook elke week naar uit om weer samen te zijn met Eva en de andere vrouwen. De rest vd week probeer ik nog een paar keer de les te herhalen wat ik ook heel fijn en waardevol vind. Hierdoor kunnen de oefeningen beter aankomen in mijn lichaam en krijg ik er ook een beter begrip van, dan wanneer ik ze maar 1x per week zou doen. Dus dat ik ze zelf nog kan herhalen op een eigen tijdstip, met een opname vd les, vind ik een enorm pluspunt van deze manier van lesgeven.
  De lessen worden door Eva met een enorme liefdevolle aandacht , subtiliteit en zorgvuldigheid opgebouwd en helpen mij om in mijn lijf te landen en beter geland te blijven in de hectiek van het leven.
  Dank je wel, Eva, dat je zulke mooie, fijne lessen geeft en dat je ons vrouwen helpt om met onze gevoeligheden beter te aarden in ons lichaam en contact te maken en te houden met onze levensenergie. Ga zo door!

 • Sarah schreef:

  Lieve Eva, ik ben je heel dankbaar voor de alweer zo’n voedende lessenreeks (Moon Sisters online). De oefeningen die je aanreikt, met jouw aanstekelijke glimlach en warm hart, brengen me telkens opnieuw dichter bij mezelf, waar ik door jouw zachte liefdevolle begeleiding meer rust, bedding, vertrouwen en aarding kan vinden. Het is me duidelijk dat van alles wat ik al heb geprobeerd deze healing tao oefeningen het meest effectief zijn in het opbouwen van mijn vitaliteit. Stapje voor stapje, laagje voor laagje, voel ik duurzame verandering. Hartelijk dank hiervoor. Ik wens je het allerbeste en een verrijkende sabbatical! Veel liefs, Sarah

 • Gemma van Dongen schreef:

  Meedoen aan de jaartraining Psoas en Bekkenbodem was als een geschenk aan mezelf. Wat heb ik genoten van de prachtige lessenserie waarin Eva met haar professionaliteit en haar kwaliteit van lesgeven uitnodigt en begeleidt om meer thuis te komen in het bekken. In de verfijning en vertraging heeft ze mij leren voelen wat allemaal leeft in mijn bekken. De serie was online en voorafgaand aan iedere les stuurde Eva uitgebreide informatie toe, na afloop van de lessen ontvingen we de opgenomen les zodat we deze terug konden kijken zo vaak als we wilden. Jammer dat de serie afgelopen is en tegelijkertijd is er het besef dat ik me verder wil verder verdiepen in de wereld van de healing Tao. Dank je wel Eva voor alles wat je me hebt gegeven .. het was heel erg veel!!

 • Maud schreef:

  Wat een mooie training is de psoas en bekkenbodemtraining! Met diepgaande fijne oefeningen: ik merkte dan pas (op 49 jarige leeftijd) hoe ik mijn buik onbewust gespannen hield en hoe weinig ik voelde van mijn bekken. Ik had al best veel lichaamswerk gedaan, maar nu voelt mijn lijf voor het eerst als 1 geheel. Het voelt helend. Ik kan ook meer mijn vrouw-zijn beleven en voel me tegelijkertijd steviger. En dat is heel fijn! Je krijgt veel gevarieerde content. Veel ruimte om te oefenen met de opnames na de lessen. En Eva draagt uit waar ze les in geeft: Ze toont zich zacht en krachtig tegelijk. En geeft op een warme fijne manier les. Hartelijk dank Eva!

 • Eva van der Plas schreef:

  Elisabeth Isabelle (Moon Sisters Online) schreef:
  “Thx Eva. Jouw lichte energie en speelse zachte zijn, maken van mijn mentale barrières vaak brandhout :)”

 • Sarah schreef:

  De psoas en bekkenbodem jaartraining was een rode draad voor me dit afgelopen jaar van groei. Doordat de lessen online doorgingen, was het voor mij mogelijk om deel te nemen en geen tijd en energie te verliezen met lange afstanden te reizen. Door thuis de diepte in te gaan, gedragen door Eva en de groep vrouwen, kon ik de lessen integreren in mijn dagelijks leven. Het is zo fijn om van Eva les te krijgen. Telkens opnieuw raakt ze de essentie aan op zo’n mooie, authentieke, wijze, liefdevolle manier. Ik ben heel dankbaar voor haar zachte en krachtige lessen, waardoor ik me meteen heb ingeschreven voor een volgende reeks lessen van Moon Sisters. De continuïteit van een training geeft me bedding en vertrouwen in het afdalen in mijn lichaam om heling te brengen op donkere plekken. Dankjewel Eva!

 • Maud schreef:

  Wat geef je op een fijne manier les, Eva: met warmte, rustig en met heldere bewoordingen. Ik geniet van het naar binnen richten van mijn aandacht en het voelen. Er is zoveel te voelen. Steeds weer. En te merken hoeveel ruimte het brengt in mijn rug en bekken is fijn. Het dieper kunnen zakken in mijn lijf/bekken, laat ook verdriet komen. Alsof ik voor het eerst voel hoe ik mijn plek kan innemen. Het voelt transformerend. Vandaar dat ik ook met de jaartraining Psoas & Bekkenbodem ben begonnen. Hartelijk dank! Maud (nav de workshop ‘Kunst van het aarden’)

 • Eva van der Plas schreef:

  De ervaring van Annebel (Psoas & Bekkenbodem jaartraining online):

  In mijn zoektocht naar een training ben ik online Eva van der Plas met Tao lessen tegen gekomen. Ik zocht een training om van mijn hielspoor en frozenshoulder af te komen en meer te ontspannen in de stressvolle Corona tijden. Na een aantal prive lessen ben ik de online jaartraining gaan volgen. Heerlijk 3 uur focus in het hier en nu, met praktische oefeningen die je zelf makkelijk kan uitvoeren buiten de training om. Na afloop voelt het voor mij als een uitgebreide massage sessie, waarbij mijn hoofd ook tot rust komt. En Eva is een heerlijke trainer die de kunst verstaat om ook remote persoonlijke aanwijzingen te geven en haar lessen goed over te brengen. Een aanrader voor iedereen!

 • Eva van der Plas schreef:

  De ervaring van Sigrid (Moon Sisters Online):

  “De afgelopen jaren volgde ik wekelijks Tao Yin lessen bij Eva in Monnickendam. Mijn rustpunt op de woensdagavond. En nu sinds een paar maanden online les op de woensdagochtend: landen in mezelf en echt mijn anker in de week.
  Eva geeft rustig, zeer kundig en liefdevol les. Ik voel ruimte om te zijn, me te verbinden met de andere vrouwen en steeds meer te openen. En dat de lessen thuis zijn heeft ook een onverwacht voordeel: door de vertrouwde omgeving ervaar ik de lessen nog voller. “

 • Marjolijn A. schreef:

  Lieve Eva,
  Hoe fijn zijn de lessen van de bekkenbodem jaar training online!! Ik voel nu voor het eerst zoveel ontspanning en ruimte in mijn buik, wat ik nooit eerder zo heb ervaren. De oefeningen zijn zo klein en subtiel en ze maken zoveel los. Dit diepe gevoel van ruimte is nieuw voor mij, omdat ik dacht dat mijn buik altijd al heel ontspannen was.
  Het is voor mij heel fijn om de jaar training thuis te doen, zo kan ik na de les nog rustig een klein uurtje blijven liggen om alles wat in beweging is gezet, de ruimte te geven. Daardoor voel ik zoveel meer ruimte en voel ik hoe mijn bekkenbodem diep kan ontspannen. Dit geeft bij mij een hele diepe rust van binnen.
  Marjolijn

 • Marjolijn T. schreef:

  Al langer wilde ik de Kan & Li graag eens herhalen en toen ik zag dat Eva dit ging geven, was mijn interesse direct gewekt. Helemaal mooi wat mij betreft dat ze dit compleet online ging doen, aangezien ik in het hoge noorden woon tegenwoordig. Ik vind het om te beginnen fantastisch hoe Eva het online lesgeven in heel korte tijd compleet heeft omarmd en voor wie nog zou twijfelen of je dat met dit soort trainingen moet willen: het werkt enorm goed! Er is nog steeds sprake van een (sterk!) gezamenlijk, gedragen veld en ik ervaar het absoluut als een voordeel dat je in je eigen omgeving bent en zo in de chi kung en in de meditaties meer op je eigen gevoel moet leunen en vertrouwen én dichtbij je leven van alle dag bent. Het begint immers pas als je opstaat van je stoel, mat of kussentje.
  Daarnaast is Eva gewoonweg een fantastische docent. Ze maakt alle chi kung, meditaties en achtergrondconcepten op een prachtige manier eenvoudig, toepasbaar en helder. Ze zet daarmee ook een enorm fijne, veilige bedding neer om samen te trainen, te ontdekken en te verwonderen. Rustig, deskundig, humorvol en buitengewoon helder.

 • Eva van der Plas schreef:

  Annet (Moon Sisters Online) schreef:
  Eva ik geniet enorm van je lessen omdat ik direct een weldadige ontspanning verneem, die ik niet voor elkaar krijg wanneer ik de oefeningen alleen doe. Ik heb heel wat yogaleraren gehad, maar jij bent de beste. Echt perfecte oefeningen voor een vrouwenlijf! Dankjewel. Annet

 • Eva van der Plas schreef:

  De ervaring van Annelies (Psoas & Bekkenbodem jaartraining online):
  Eva helpt me met deze training in mijn zoektocht om af te dalen in mezelf en terug contact te maken met mijn bekkengebied. Om daar rust, stilte en verbinding met mezelf te vinden, maar ook de levensenergie waarvan ik afgesneden ben geraakt door de gevolgen van trauma’s (PTSS, CVS).
  Tijdens de coronaperiode heb ik verschillende online cursussen gevolgd, van heel uiteenlopende kwaliteit. Deze psoas en bekkenbodem training is veruit de beste investering. Tijdens de sessies zelf heb je drie uur lang de volle aandacht van Eva en tussendoor plaatst ze in een classroom verhelderende filmpjes en teksten. Je kan in de classroom op eender welk moment een vraag stellen, waar Eva snel op antwoordt. De lessen worden opgenomen zodat je ze nog eens kan herhalen. Een groot voordeel ten opzichte van een gewone (niet online) les! Eva is zachtaardig in de omgang, betrokken en toegewijd. Je voelt haar oprechte aandacht en aanwezigheid in elk facet van de training. Ik had nooit gedacht dat een online training zo persoonlijk en diepgaand kon zijn. Het is een hele steun dat deze training tien maanden lang een rode draad is in mijn leven. Zéér warm aanbevolen!

 • Merel schreef:

  Lieve Eva, afgelopen jaar heb ik het verdiepingsjaar van de tao van de maanvrouwen gevolgd bij je. Een bijzonder jaar, waarin we van fysiek in een ruimte samen trainen naar online trainen gingen. Het was een bijzondere en intense reis. Zo welkom steeds weer die weekend tijd met een fijne groep vrouwen. Te delen en te bewegen, te zakken en te openen in ons lijf. En wat een beweging die dat gaf! Jouw fijne en zachte manier van werken doet me heel veel goed, werkt helend en uitnodigend en daarnaast ben je zo zorgvuldig en aandachtsvol in je voorbereiding en het dragen van de groep deze laatste periode. Het online werken is prachtig en goed te doen, dankzij jouw zorg. Ik train verder met je maar eerst nog een diepe dank voor het afgelopen jaar. Warms, Merel

 • Daniel schreef:

  Dankjewel Eva voor de fijne lessen en verrijkende ervaring! De Tao voor Maanvrouwen basis training heeft me geholpen om meer verbonden te zijn met mijn lichaam en mijn omgeving.

  Ik ben bewuster geworden van wanneer en waar blokkades ontstaan in mijn lichaam en organen en heb handvatten gekregen om mijn energie juist vrij te maken of te laten dalen. Waardoor ik meer rust, plezier en tevredenheid ervaar in mij dagelijks leven.

  De online XXL Psoas & Bekkenbodem training is ook een fijne manier om de oefeningen ook thuis te kunnen blijven doen. Zeker in deze gekke tijden super waardevol.

 • Nanne schreef:

  Wat een zegen dat jij de ‘Moonsisters’ lessenreeks online gaf afgelopen half jaar!

  Je stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, en nu kwam het precies zo uit dat ik jouw lessen kon volgen. Lang leve corona 😉 En het was fijn Eva. Je geeft op een hele prettige manier les, zacht en krachtig tegelijkertijd. Met de nodige luchtigheid en vrolijkheid, zonder af te doen aan het effect. Want dat verrast me elke keer weer: hoe (te) simpel sommige oefeningen lijken, hoe krachtig ze blijken te werken. Ik heb echt de kracht van subtiliteit ontdekt – dank daarvoor. Ook al was de voor/na-werking soms pittig, elke week stond mijn lijf weer te popelen om mee te doen. Ook de continuïteit doet me goed, fijn om zo elke week (onder begeleiding) te kunnen ‘zakken’. Ik ga dan ook graag door naar de ‘volgende ronde’ 🙂 Liefs, Nanne

 • Yolanda schreef:

  Lieve Eva,
  Het basisjaar van de TAO voor maanvrouwen was mijn eerste kennismaking met jou. Ik was onder de indruk van het grote effect van (schijnbaar) heel eenvoudige oefeningen. Fijn dat je in deze tijd bent gestart met de online training, waardoor ik (onder begeleiding) door kon gaan met de oefeningen en steeds weer heb ervaren wat een groot effect het heeft op mijn welzijn en balans. Jouw prettige begeleiding, je zorgvuldigheid en je enthousiasme tovert bij elke les als vanzelf een ‘innerlijke glimlach’ op mijn gezicht. Ik kijk telkens weer reikhalzend uit naar de volgende week; dankjewel!

 • Simone schreef:

  Lieve Eva, ik heb genoten van de digitale versie van je workshop Psoas en bekkenbodem tijdens mijn lockdown in Marokko. Jij stond in je bos en ik tussen mijn bergen en ik kon je gewoon heel goed volgen! Het tempo was voor mij heel prettig, ik kon goed meekomen, zelfs nog een beetje zoeken. Maar het was ook absoluut niet saai. Terwijl jij natuurlijk ook maar tegen een microfoon stond te praten, dat verraadt heel veel ervaring!
  Mijn favoriet is de oefening van de beer die na zijn winterslaap zijn rug schurkt tegen een boom. Heel grappig en effectief. Ik dacht altijd dat ik niet op mijn hurken kon zitten met mijn hakken op de grond vanwege mijn achillespezen, maar nu kan ik het wel. Het geheim zat dus blijkbaar toch in mijn onderrug. En dat had ik nog precies nodig voor mijn tai chi vorm. Dankjewel en tot de volgende keer.

 • Elly schreef:

  Met een glimlach kijk ik terug op mijn eerste kennismaking met de psoas. De workshop ‘De kunst van het aarden’ heeft mij dichterbij mijzelf gebracht door bewust aandacht aan mijn lichaam te schenken. Eva zorgt voor een veilige, prettige sfeer waarin ontmoeting met jezelf en de anderen kan gebeuren. Elly, Purmerend

 • Eva van der Plas schreef:

  Bericht van Petra:
  Lieve Eva,
  De workshop ‘De kunst van het aarden’ zindert nog na. Je aanpak was liefdevol en warm. De oefeningen waren eenvoudig en juist daardoor diepgaand, helend. Sinds lange tijd voelde ik dat ik thuis kwam en echt contact maakte met mezelf, in rust, zijn, en liefdevol. Eye-opener voor mij was het ‘doen – niet doen’ dat als een rode draad door de hele dag liep. Dank je wel!! Petra

 • Jessica schreef:

  Lieve Eva,
  Een berichtje om te laten weten dat ik erg veel heb gehad aan je workshop ‘De kunst van het aarden’.
  Aan het einde van de dag voelde ik me echt meer geaard en voelde mijn psoas en onderlichaam heerlijk warm, doorbloed en ontspannen. Zo fijn.
  De dag was heel ontspannen. Je deelt je kennis op een heel prettige en leuke manier met je mooie stem en je warme persoonlijkheid.
  Ik kom graag bij je terug.
  Veel dank!
  Jessica

 • Jacqueline schreef:

  Het was een heel fijne dag afgelopen zaterdag ,de workshop ” de kunst van het aarden”. De oefeningen lijken eenvoudig, maar ze hebben zoveel effect! Heel wat emoties gevoeld en losgelaten en aan het einde van de dag moe en toch ook fris naar huis. Ik heb vorig jaar 2 jaartrainingen bij Eva gevolgd, en toch was het een nieuwe, intense ervaring.
  Veel dank aan Eva met haar prachtige stem!
  Jacqueline

 • Eva van der Plas schreef:

  Mail van Marieke:
  Lieve Eva, just a short note…. Magic gisteren!
  Super dank voor de mooie, integere, inspirerende dag, het maakt mij heel gelukkig.

 • Eva van der Plas schreef:

  Mail van Marianne:
  Goedemiddag lieve Eva!
  Dank,Dank, voor je intense en inspirerende Psoas Workshop dag! Ondanks mijn verkoudheid die zaterdag, lukte het me erg goed om dieper in mij-zelf en diepere lagen van mijn lichaam buik en benen te raken. Jij begeleidde ons daar zo geweldig naar toe en wist het allemaal zo fijn over brengen!
  Meer intense rust en verbinding van de organen, bindweefsel ledematen onderling …. Deze verbinding voelt als een groot cadeau! Elke ochtend als ik wakker wordt en richting mijn buik en psoas ga, voel ik die verbinding die steeds sterker lijkt te worden! Met tintel/bruisende voeten loop ik door duin,bos en strand en voel een nog dieper contact met de aarde en alles om mij heen, heerlijk en wat een rijkdom!
  Ik woon hier echt geweldig op mijn waddeneiland, en voel me bevoorrecht, maar wat had ik graag je TAO lessen gevolgd! Hoop in de toekomst zeker nog een workshop bij je te doen. Lieve groet vanaf het eiland, Marianne

 • Eva van der Plas schreef:

  Berichtje van Jeannet:
  Eva, ik wil iets schrijven mbt jouw psoas-workshop gisteren, maar ik krijg het niet in de juiste woorden uitgedrukt, dus typ ik maar wat enne…noem ik maar ‘mijn pareltjes’ van gisteren: herkansing, reorganisatie. Dat zijn grote woorden (voor mij); ‘grootst’ is wellicht het woord, dat ik voor de workshop zocht én (nogmaals) dánk je wél.

 • Eva van der Plas schreef:

  Van Anna-Sandrijn:
  Ik wilde je nog even laten weten dat ik de dag “Thuiskomen in je buik en bekken” en de oefeningen erg bijzonder vond. Voel sindsdien mijn psoas! Je zorgde bovendien voor een relaxte intieme sfeer. Heb genoten van de rustige, vrolijke manier om met je lijf om te gaan. Dus ik zou daar graag meer over leren 🙂

 • Eva van der Plas schreef:

  Feedback van Henriëtte:
  “Ik merk dat als ik in rust ben, ik als vanzelf meer contact heb met mijn bekken en vooral ook met mijn eierstokken en nieren.
  Er is een energetische bewustzijnsdraad gekomen tussen deze organen.
  Als of ze elkaar kussen in de adem-beweging.
  Zacht en zonder inspanning, vanuit ontspanning.
  Ik merk al jaren dat ik energie kan sturen waar ik maar wil, maar deze draad is heel vitaal en zo puur essentie gevoel.
  Ik voel in deze draad ook mijn verbinding met mijn ouders en verdere voorouders. Vanuit dat bewustzijn is er zoveel dankbaarheid voor het geschenk van mijn leven.
  Thuiskomen is zeker een heel mooi woord voor het werk wat jij neer zet in de wereld.”

 • Eva van der Plas schreef:

  Uit een mail van Margriet:
  “Ik vond de workshop erg mooi en inspirerend. Ik vertel iedereen dat ik vind dat eigenlijk elke vrouw zoiets moet doen, zo belangrijk en fijn!”

 • juully schreef:

  Eva is een zeer fijne docent. ‘Thuiskomen in je buik en bekken’ vond ik een hele fijne dag en de manier waarop Eva dit begeleidt is heel fijn!! Je kunt echt naar binnen. “Ik wil meer!” was het eerste wat ik dacht toen ik thuiskwam. Dank je wel Eva!!!

 • Eva van der Plas schreef:

  Uit een mail van Anja:
  “Ik ben echt heel blij met de workshop van afgelopen zaterdag! Precies wat ik zocht. Wat me enorm aanspreekt is natuurlijk het op zo’n eenvoudige manier thuiskomen in het bekken maar daarnaast de manier van omgaan en kijken naar emoties. Zo eenvoudig, rechtstreeks, effectief, maar zonder drama en teveel therapeutisch gedoe, heel fijn.”

 • Eva van der Plas schreef:

  Uit een bericht van Selma:
  “Lieve Eva, ik wil je ontzettend bedanken voor de warme en inspirerende dag afgelopen zaterdag. Wat ben je toch krachtig in het neerzetten van de onthaasting en het ons laten thuiskomen in buik en bekken. Ik voel me anders, heb een andere uitstraling en leef meer vanuit mijn buik en niet meer vanuit mijn hoofd. Ik maak me niet druk en geniet. Een groots effect. Dank!”

 • Jacqueline schreef:

  Een heel fijne psoas en bekkenbodem jaartraining gevolgd. Ik vind de lessen leuk, afwisselend, soms best even lastig door loskomende ervaringen/emoties, maar ik ga altijd heel veel beter naar huis dan ik in de ochtend binnenkwam. Veel diepgaander dan ik verwachtte. Niet moeilijk, ieder op eigen niveau. Eva voelt goed wat er leeft, legt goed uit en heeft een heel prettige stem. Voor mij was deze training echt bijzonder en een verrijking!! Bij twijfel… gaan !

 • Evelien schreef:

  Zojuist voor de derde keer een jaartraining maanvrouwen afgerond. Het is telkens een ontdekkingsreis met vele prachtige uitzichten en ontdekkingen, geleid door een gids die de reis echt fantastisch goed heeft voorbereid. Eva leidt ons trefzeker, vakkundig en uitgebalanceerd langs de paden die gebaand lijken te zijn maar voor elke vrouw een andere route inhouden. Prachtig!

 • Martha schreef:

  Afgelopen weekend was heerlijk diep en intens als vanouds. Mijn lichaam heeft nog lang nagetinteld.

 • Renate schreef:

  Zachter, steviger en meer in balans voel ik me na drie hele mooie weekenden TAO voor maanvrouwen. Wat een rijkdom aan nieuwe ervaringen en kennis. Vond de groep ook erg fijn. Was verwonderd door de openheid en bereidheid van de deelneemsters. Bedankt lieve Eva voor je fijne begeleiding de diepte in.

 • Alex schreef:

  Een hele prettige psoas workshop met Eva gehad. Het is heel inspirerend om les te krijgen van iemand die de tao energie zo mooi belichaamt. Misschien was dat wel de belangrijkste les. Mijn psoas is nu lekker “sappig” en dat wil ik graag zo houden.

 • Anouk schreef:

  Het weekend was weer mooi! Dank allemaal en aan Eva in het bijzonder : )! Ik ben zo blij met het contact met de/onze natuur tijdens de training. Het thema was compassie en daarbij kwam o.a. het hart-vuur voorbij. Om te zorgen dat het hart zich verwarmde, maakten we contact met de kleuren van de opgaande/ondergaande zon. Toen ik van de week op de fiets terugreed naar huis, zag ik zo’n mooie zonsondergang en ging mijn hart ook gelijk “aan”. Dat raakt me.

  Ik heb ook veel aan de manier waarop Eva ons begeleidt. Ik ga uit het denken en in het ervaren op een speelse manier. Tot in mei weer!

 • Eva van der Plas schreef:

  Uit een mail van Annie:
  “Dag lieve Eva,
  Het was een heerlijk weekend voor mij, ik beleefde het intenser, bewuster dan de vorige keer. Toen was alles nieuw. Ik ben heel blij dat ik mij er opnieuw voor heb ingeschreven.
  Dankbaar en blij voel ik mij. De locatie was ook erg prettig.
  Toen ik vandaag weer op mijn werk kwam, voelde het of ik er een hele tijd niet geweest was. Ik zit goed in mijn energie.
  Jij geeft op een super manier les, respectvol en natuurlijk. Mijn complimenten voor jou.”

 • Merel schreef:

  Bedankt voor het diepgaande weekend – gezonken in mijn bekken waarvan ik normaliter altijd weg blijf, heel interessant om te bemerken, dat mijn gangbare bewustzijn van mijn lichaam en mijn adem nooit zo ver reikt, en de laatste dagen dus wel, met als gevolg een heel geankerd, steviger, rustiger – serener uitgangspunt.

 • Kitty schreef:

  Lieve Eva, ik vond de psoas workshop diep ontspannend. Je geeft op zo’n prettige manier les. Alles wat je doorgeeft, dat BEN je ook echt. Dat werkt! Ik heb er van genoten.

 • Eva van der Plas schreef:

  Bertina schreef:
  Bedankt lieve Eva en alle lieve medecursisten. Ook weer voor dit weekend. Het heeft me weer een stapje verder gebracht in zelfacceptatie op een zachte, liefdevolle manier. Ik kijk uit naar ons volgende weekend in maart a.s. Hartegroet Bertina

 • Catoke schreef:

  “Vorig weekend heeft me goed gedaan. Ik heb zeer genoten. Ik vond het ook intens en weer heel anders dan het eerste weekend. Bijzonder om te ervaren. Het voelde alsof mijn hersenen aan het un-winden waren. Ik ben de eerste dagen heel moe geweest, nu weer wat meer energie. Het contact maken met de organen is zo’n nieuwe kijk op mijn lichaam, het geeft me veel. Ook het contact met de voeten: grond, aarde, en van daaruit bewegen. Ik ben blij dat ik je gevonden heb en vind dat je het mooi, inspirerend en liefdevol begeleid.”

 • Mathilde schreef:

  Ik vind tao een heel mooie verfijnde aanvulling op het lichaamswerk dat ik al doe. Tao biedt me nieuwe mogelijkheden om bij mezelf te blijven, mijn centrum te vinden en mijn energie in mijzelf te laten stromen. Na een weekend geniet ik nog lang na: van de rust in me, van mijn centrum voelen en hoe snel ik daar nu elke keer contact mee maak. En vooral van de zachtheid en warme liefdevolle houding naar mezelf, die Eva zo mooi neerzet. Ik vind dit echt heel waardevol, grote dank!

 • Merel schreef:

  Nogmaals ontzettend bedankt voor de voedende,verrijkende, leerzame training en complimenten voor je zeer bekwaam, professioneel en ‘schoon’ (in de zin van opgeruimd) trainerschap.
  Ik had gisteren op de fiets een enorm hemelse gewaarwording van de kringloop en zal sowieso terugkijken op de zonnige zondag (en alle weekenden waren zonnig) als een hemels geheel.
  Bedankt!
  Merel

 • Eva schreef:

  Een weekend bij Eva ervaar ik als een weldadige manier om tot rust te komen en nieuwe energie op te doen. Ik ben verbaasd dat zulke eenvoudige oefeningen zo’n diepgaande werking kunnen hebben. Hierdoor groeit de verbinding met mijn lijf op een plezierige, speelse manier en dit kan na een weekend nog lang doorwerken.
  Het is mooi om te merken hoe Eva met haar lichte, warme en doorleefde manier van lesgeven binnen korte tijd een prettige, open sfeer weet te creëren. De nadruk ligt op het ervaren zelf (met muziek!), een fijne ingang. Heel veel dank Eva voor de gelegenheid die je schept om met deze waardevolle methode te werken!

 • Anke schreef:

  Ik raad iedere vrouw de training Psoas- en Bekkenbodemweekend aan, want deze training helpt echt om minder in je gedachten te zitten en meer te voelen en te ‘zijn’. Daarnaast is Eva een leuke en goede docente. Ze helpt je verder in dit proces en dat doet ze heel respectvol en met humor. Bedankt Eva voor dit fijne en leerzame weekend! Liefs, Anke

 • Annelies schreef:

  Eva, heel hartelijk dank voor jouw mooie Psoas-Bekkenbodem-weekend. Ik heb erg veel geleerd over manieren om mijn heupgebied te ontspannen. Een dag na het weekend ervoer ik geen enkele spanning in het gebied dat normaal gesproken stram en stijf is. Ik voelde me zo licht als een veertje. Een paar dagen later voelde ik de klachten weer opkomen. Dus het is voor mij een interessant signaal om voortaan op te merken: voel ik stijfheid, dan kan ik teruggrijpen op mooie methodieken die Eva ons geleerd heeft tijdens het weekend. Eva is professioneel, laat iedereen in haar waarde, stuurt bij waar nodig, maar laat ook los waar nodig. Ze maakte me bewust van de signalen die mijn lichaam afgeeft. De locatie in Utrecht was ook heel prettig. Het weekend zat erg mooi in elkaar. En niks Moest, ook zo fijn. Dank je!

 • Kyra schreef:

  Tao is voor mij een fantstische manier om een balans te vinden tussen leven in een hectische onpersoonlijke wereld en ontspanning, liefde en rust vinden. Elementen uit die de Tao die mij helpen zijn bewustwording, zelfvertrouwen opbouwen, zelfacceptatie, grenzen, in contact staan met mezelf en het universum en healing van het verleden.
  Eva is een zeer prettige docent die je persoonlijke aandacht geeft, het onderste uit de kan haalt en erg bekwaam is in haar vak! Ik heb verschillende weekenden bij Eva meegedaan, het is hard werken, maar je haalt er echt heel veel uit! Het voelt alsof ik na elk weekend weer enorm gegroeid ben. Bedankt Eva!

 • Eva schreef:

  Veerle W. schrijft:
  Ik ervaar alleszins dat Tao een super goed effect op me heeft; anders zou ik niet blijven komen 😉 Ik probeer dagelijks na het opstaan Tao te doen en dat lukt me vrij goed. Ik merk dat ik meer ontspannen, rustiger door mijn dagen ga als ik met Tao ben kunnen beginnen. In het algemeen ben ik dichter bij mezelf, beter gegrond en kan ik veel beter aanwezig zijn bij wat er ook is. Daardoor vind ik ook weer sneller mijn evenwicht en rust. Ik kan ook beter grenzen aangeven, voelen wat ik nodig heb en daarvoor zorgen door bijv afspraken te cancelen zodat ik rust krijg. Dit lukte me vroeger niet, maar nu ben ik daar veel rigoureuzer in geworden. En het grappige is dat men dat ook van me neemt terwijl ik altijd bang was om anderen te ontgoochelen of in de problemen te brengen door een afspraak af te zeggen 🙂

 • Eva schreef:

  Veerle V. schrijft:
  Hallo Paula en Eva,
  Ik wil jullie eerst en vooral bedanken voor het heerlijke weekend.
  Het was precies wat ik nodig had om mijn buikgevoel te vertrouwen en door te zetten op de weg die ik al was ingeslagen. Doe vooral zo verder want jullie zijn met heel belangrijk werk bezig. Ik kijk uit naar het verdiepingsweekend. Nogmaals heel hartelijk bedankt voor jullie wijze lessen en om de ruimte te bieden om onszelf te leren her-ontdekken!

 • Evelien schreef:

  Het psoas- en bekkenbodemweekend was voor mij in één woord: “thuiskomen”. Geweldig! Eva en Paula, ik vind jullie een krachtig koppel! Jullie vullen elkaar aan, zoals oranje en blauw of rood en groen of geel en paars. Ik ben wer een stapje dieper in mezelf. Heb de eeuwigheid in het hier en nu ervaren. En als kers op de taart mailen jullie nu ook nog de reader met alle informatie en alle in het weekend gebruikte muziek……het voelt als kadoos. Dank!!

 • Annemarie schreef:

  Lieve Eva,
  Het weekend heeft me enorm geholpen bij de overgang van twee jaar sterk en rustig (moeten) zijn naar weer meer gevoelens toelaten. Dat speelde al een tijdje, maar nu gebeurde het ook. Als een reptiel die zijn huid afstroopt om in een nieuwe huid verder te kunnen groeien. Dank je wel daarvoor.
  Annemarie

 • Anouk schreef:

  Balans was het thema van de kaart die ik afgelopen trainingsweekend trok. Deze kaart gaf me niet alleen een waardevolle boodschap mee, maar is voor mij ook een mooi woord om te omschrijven wat de training met me doet: me in balans brengen. O.a. door dans.

  Heel spannend vond ik het om me op te geven voor “De Geheimen van het Jaden Ei”. Mijn hoofd vond er vanalles van en tegelijkertijd voelde ik ook heel sterk dat het een mooie ingang zou kunnen zijn om meer contact met de aarde te krijgen. Ik verblijf meestal in mijn hoofd- en hartgebied en weet soms eigenlijk helemaal niet zo goed wat daaronder allemaal gebeurt en zit. Ik ben blij dat ik hiermee steeds meer contact kan maken door wat we doen. Niet altijd makkelijk, maar wel helend, voedend en echt.

  Het is een reis naar binnen die je op je eigen manier kunt maken. Hierbij trouw blijven aan mezelf is voor mij een hele uitdaging. Zeker als het er anders uitziet dan de reis van de anderen. De manier waarop Eva ons hierbij begeleidt, is heel fijn. Ze is in staat om ieder het gevoel van ruimte te geven om haar persoonlijke kleur en verhaal te ervaren precies zoals het is. Ze is nabij in dat proces door haar aanwezigheid en laat het tegelijkertijd bij jezelf waardoor je je eigen kracht ervaart. Weer die balans. Dat is echt een kunst!

 • Mariette schreef:

  Wat was het mooi de les van gister, het ontroerde me enorm de zonsondergang, ervaren dat vuur en water weldegelijk met elkaar kunnen. Het beeld van de mist, damp. Mijn beeld was van spetterend sissend water en uitdovend vuur.
  Eva, je bent kundig, liefdevol en zorgzaam!

 • Eva schreef:

  Alberto schreef:
  Thank you from my heart dear Eva for bringing the authenticity of your joyfull and bright presence which is the essence for being an effective teacher..One can have a lot of knowledge and training but it is who you are the most powerful agent of transformation…..Thanks Alberto

 • Eva schreef:

  Anna schreef:
  Euritmia, ossia arte del movimento. Questo mi viene in mente quando ripenso alla bella e intensa esperienza che ho vissuto lo scorso settimana grazie al Seminario “Il Tao della sessualità” tenuto da Oscar Valentini ed Eva Van der Plas. Ho ritrovato il ritmo del mio corpo, specialmente della parte addominale e del bacino, e mi sono riscoperta nelle mie movenze femminili attraverso gli esercizi posturali accompagnati dalla musica in sottofondo. E’ stato un entrare in contatto con il proprio corpo e con la sfera emozionale che esso racchiude. Grazie infinite ad Oscar e ad Eva per la loro delicatezza, competenza ed energia positiva. Anna

 • Manja Verhorst schreef:

  Wat een prachtige website, Eva! gefeliciteerd!

  Wat ik graag wil delen met de anderen is het effect van de oefening om de heup te laten indalen. Ik heb vorig jaar een nieuwe heupprothese gekregen. Ik dacht dat de oefening bedoeld was voor mensen met een normale, eigen heup om heupslijtage en andere heupproblemen te voorkomen. Dus eigenlijk deed ik de oefening een beetje voor spek en bonen mee. De laatste tijd had ik weer meer last van mijn heup, ook in huis en niet alleen bij een echte wandeling. Dat gaat nog steeds niet goed. Maar tot mijn verrassing voelde mijn heup de volgende dag veel prettiger. Kon er geen andere verklaring voor geven als dat de oefening me goed had gedaan!
  Het is ontzettend fijn dat Eva altijd zo alert is op de ongemakken in de groep en dan een oefening in haar les inpast, die extra effect kan opleveren en waar de anderen ook iets aan hebben.

 • Eva schreef:

  Uit een mail van Andrea:

  Beste Paula en Eva,
  Bedankt voor het opsturen van de oefeningen.
  Ik heb heel goede herinneringen aan het weekend. Ik vond dat jullie kordaat les gaven met een goede wissel van actievere en rustigere oefeningen. Wat jullie tussendoor vertelden was helder en boeiend omdat jullie uit eigen ervaring spraken.
  Ook het delen met elkaar verliep vlot. (Iets wat bij vrouwengroepen vaak niet het geval is.) Heel knap om dit zo vorm te geven.
  Mijn lichaamsbewustzijn is na dit weekend een stuk beter. Ik doe meer moeite dan daarvoor om b.v. bij alle bewegingen en vooral bij het wandelen op te letten van waaruit ik beweeg, Vanuit oude spanningen of een nieuw gevoel voor het midden van mijn lichaam.
  Nog eens bedankt!
  Andrea

 • Eva schreef:

  Uit een mail van Peter:

  Enkele malen heb ik meegedaan met de psoas-workshops van Eva v/d Plas. Ik ervaar ze als zeer ontspannend voor mijzelf als individu. En ik ervaar het als een bijscholing voor mijzelf als docent Oriëntaalse dans. Ook na 25 jaar ervaring ondervind ik iedere keer de geweldige ondersteuning die deze workshop geeft in het thuiskomen in het lichaam, het aarden en aanwezig zijn, het in het moment zijn, het niet “moeten” maar “mogen” en het speelse wat voor mij de bouwstenen zijn van de dans in het algemeen en de Oriëntaalse dans in het bijzonder. Een aanrader voor iedere danseres !

  Peter Verzijl
  http://www.farouq.nl

 • Eva schreef:

  Uit een mail van Marloes:

  Voor het weekend zat ik niet zo goed in mijn vel en ik wist niet hoe ik daaruit moest komen, maar na deze twee dagen kon ik veel meer bij mezelf blijven en daarna ging het een stuk beter. Voel me rustiger, dieper gezakt in mezelf, met vooral een stuk meer zelfacceptatie en compassie waar ik heel blij mee ben. En dat voel ik nu nog steeds.
  Marloes, Utrecht

 • Eva van der Plas schreef:

  Uit een mail van Rishi:

  Zoals ik je al zei, vond ik het een heel fijne bijzondere dag.
  Heb er echt een nieuw, dierbaar vriendinnetje bij…de Psoas haha
  Voelt essentieel dat ik daar nu bewustzijn van heb!
  Je geeft echt supergoed les…heel inspirerend en authentiek.
  Helemaal doorleefd en doorvoeld….daar hou ik erg van.
  Ik kom vast nog eens een dag bij je meemaken.
  Rishi, Amsterdam

 • Eva schreef:

  Uit een mail van Marijke:
  “Ik maak gelijk even van de gelegenheid gebruik om je te laten weten dat ik iedere donderdag zo geniet.
  Ik merk dat ik er zoveel aan heb. De les die je geeft doe ik in de week nog een paar keer ‘dunnetjes’ over.
  Mijn lijf vindt dat heerlijk! Dank je wel! Marijke”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.